Anasayfa » , , , » Sarong Nedir, Nerededir ve Geçmişi Nereye Dayanır?

Sarong Nedir, Nerededir ve Geçmişi Nereye Dayanır?

Silvan Zirve on 11 Şubat 2016 Perşembe


Sarong, Güney Asya ve Pasifik Adaları’nda çok uzun bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca farklı isimlerde kaydedilmiştır. Güney Pasifik Adaları’ndan Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong adı verilir. Hindistan’da benzer bir giysi sri olarak adlandırılırken,  Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadası’nda ve Yemen’de de karşımıza çıkar.

İpek, keten, pamuk ya da sentetik kumaştan yapılabiliyor. Sarong üzerine boya prosedüre sanatı olan batik, Endonezya kültüründe yüzuzun yıllardan beri oldukça önemli yeri olan bir sanat. Elle yapılan bu desenlerin benzersiz olması sebebiyle bu tür sarongların ücreti ise ço yüksek miktarlarda ve yüzlerce doları bulabiliyor. 2.38 x 1 metre boylarında genelde üretilirler.
Java’da geleneksel kıyafet olan sarongu erkekler genellikle evde ya da resmi olmayan zaman giyinirler. Bunun yanısıra dini bayram günleri insanlar sarong kıyafetlerini giyip bayram namazına o şekilde gidiyorlar. Endonezya’da Bali’de üzerinizde sarong olmadan tapınakları ziyaret edemezsiniz.

Nasıl kullanabileceğimiz konusu ile ilgili ise onlarca opsiyonuniz var.

İnce dokusundan kaynaklı çabuk kuruması kaynaklısı ile gezginlerin en fazla kullandığı havlu çeşitlerinden birisidir. Normal pamuklu havluları güzel havada kuruması saatleri alabilmesine karşın sarongun kuruması çok daha basittir. Banyo çıkışında odanıza giyinmeye geçtiğinizde vücuda sarılabilecek kullanımı kolay bir kumaştır.
Gece serin havada boynunuza ya da sırtınıza şal ya da atkı olarak kullanmak mümkün. Plaja gittiğinizde ise plaj örtüsü. Havlu tarzında şeylerin dokusundaki ince kumlar temizlemek zor oluyorken, birkaç silkelemeyle sarongu tertemiz olarak çantanıza yerleştirebilirsiniz. Tekne turlarından otelinize döndüğünüzde bir elbise gibi boyundan ya da göğüs üzerinden veya bel çevresinden bağlanıp bir elbise şeklinde de kullanılıyor.
Benim en fazla tercih ettim kullanım yerlerinden birisi battaniye olarak kullanmaktır. Sıcak iklime sahip hostellerde bazen üzerinize örtecek bir nevgörsel ya da battaniye bulamadığımda sabaha doğru serin havada battaniye olarak kullanmak adına çok kullanımı kolaydır. Yine nevgörselin temizliği konusu ile ilgili şüphe ettiğinizde yatağınıza nevgörsel olarak serebileceğiniz gibi yastık örtüsü şeklinde de kullanabilmeniz mümkün. Kamp yaptığımda şişme yastığıma yastık örtüsü benzerinde sarıp uyuduğum çoğu zamanlar olmuştur.
Oteldeki yatağınıza doğru direkt olarak esen klimayı ya da ışığı önlemek için yatağınıza bir perde şeklinde de asabilirsiniz. Piknik yaptığınızda sofra bezi olarak kullanmak diğer bir fikir.

Güneş altında yaptığınız yolculuklarda güneşin ykesintisiz ışığından korunmak için Arap usulü başörtüsü olarak kullanmak mümkün. Süs eşyası olarak duvarınıza asabildiğiniz gibi, masa ve koltuk örtüsü şeklinde de kullanılabiliyor. Asya’da kadınların bebeklerini sırtta ya da göğüslerinde taşımak için sarong kullandıklarını çok gördüm.

Bunun dışında soyunma odaları olmayan yerlerde ise giysi değiştirmek, motosikletleriyle ünlü egzoz kokan caddelerde ya da tozlu topraklı yollarda seyahat ettiğiniz zaman rahat nefes almak için burnunuza sarmak, Asya’nın buz gibi otobüslerinde kendinizi sıcak tutmak ya da perdesi olmayan otobüs ya da trenlerde kendinizi direkt olarak güneş ışığından korunmak gibi ve aklınıza nasıl gelirse artık…
Yolunuz bilhassa Endonezya ya da Güney Asya’ya düştüğünde bütçesine göre makul olanından seçip kesinlikle çantanıza yerleştiriniz. Nerede ya da ne zaman kullanmanız gerektiğini o size söyleyecektir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Sponsor

Popular İçerik

Blog Arşivi