Anasayfa » , , » Güney Asya Kıtasında Bozulmamış Ekosistem Düzeni!!

Güney Asya Kıtasında Bozulmamış Ekosistem Düzeni!!

Silvan Zirve on 10 Şubat 2016 Çarşamba


Kamboçya’nın en güney doğusunda bulunan Koh Kong, gelişmemiş ve son derece uzun bir kıyı şeridine sahip olduğu gibi yine Güney Asya’nın en sağlıklı ve ideal yağmur ormanlarına sahip Cardamom Dağları‘na da ev sahipliği yapıyor. İki milyon hektar alana yayılan bu dağlar, muazzam derece zengin bir vahşi yaşamı barındırıyor.

Malaya ayısı (Malayan sun bears, Indoçin kaplanları (Indochinese tigers), gibonlar (pileated gibbons), Siam Timsahı (Siamese crocodiles) gibi seyrek çeşitlerini bünyesinde barındırın bu kırılgan ekosistem, 250 tane kuş çeşidi ve birden fazla farklı sürüngen türü de dâhil olmak koşuluyla Kamboçya’nın sahip canlı türlerinin sadece 1/2 'sini içeriyor. Asya’nın en kalabalık vahşi filleri bu dağlarda yayılmış durumda. Eko turizm için birden fazla şelalelerin bulunduğu bu eşi benzeri olmayan sistem birden fazla turist tarafından ziyaret ediliyor.
Bu dağlarda barınan son derece kritik ya da türleri risk altında olan 70’ten çok sayıda memeli, kuş ve sürüngen yaşamı tehdit etmeye devam ediyor maalesef. Kamboçya hükümetinin bu dünyanın en fazla tehdit altındaki ormanında titanyum madeni menfaatilması için, Şubat 2011’de onay vermesi ile bütün bu vahşi hayat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu uçsuz bucaksız dağlarda 15.000 ile 20.000 hektarlık bir bölgede yapılacak madencilik ile buradaki ekosistemin bozulacağı, suyollarının değişeceği ve yaratılan tahribat ve kirlilik ile alan ormansızlaşacağını düşünse bile uzmanlar ve maden arama şirketi bunun olmayacağına dair garanti veriyor.
Kamboçya’nın bu doğal mirasından 20 bin hektarlık alanın tahrip edilmesi insanın içini acıtıyor. Çıkarılacak madenin kazandıracağı ekonomik dşayet bile henüz belli olmayıp, buna değip değmeyeceği netleşmemişken, yetkili kişilerin bu duruma izin vermesi ise yağmur ormanlarına buldozerlerin girmesi madencilik endüstrisinin ne kadar acımasız olduğunu bir daha gözler önüne sermiştir!
Eğer buradaki maden aramaları başarıya ulaşırsa hükümetin 100.000 dönümlük alanda da maden aramasına izin vereceği yönünde söylentiler tekrardan Phnom Penh kulislerinde dolaşıyor. Bu bölge de yaşı 300-500 yıl arasında olduğu düşünülen, minimum miktarda 12 Khmer geleneksel cenaze kavanozları (Khmer burial jars) arkeolojik artıkların olduğu biliniyor. Güney Asya bölgesinin bu en bozulmamış yağmur ormanları şu an insanlardan gelen risk tehdidiyle yüz yüze.

İnsanoğlu için gelecek adı konmamış hoşliklerle mi dolu yoksa tam bir felakete mi olacak bilmesek de böylesi haberler, kurumlar ve devletler ölçeğinde çevrenin ne şekilde tahrip edildiğini ve nasıl bir gelecek için çabaladığımızı gözler önüne seriyor!



0 yorum:

Yorum Gönder

Sponsor

Popular İçerik

Blog Arşivi