Bed Bugs (tahtakurusu) Geri Mi Döndü??

Silvan Zirve on 10 Şubat 2016 Çarşamba


Birgün seyahatinizden evinize dönerken artık kesinlikle dikkatli olmak gerekiyor. Bavulunuzun, sırtçantanızın içerisinde evinize bed bugs (tahtakurusu) taşımış olma ihtimaliniz var! Vampirler geri döndü, unutmayın onlar sizin kanınızla besleniyor!

İnsanoğlu binlerce sene önce mağaralarda yaşamaya başladığından bu güne tahtakuruları bizimle yaşamlarına devam ediyorlar. Bir tahtakurusunu hiç görmemiş birisinin onu gördüğünde tanımlaması kuşkusuz zahmetlidir. Latince ismi cimex lectularius olan tahtakurusu, koyu kahve renkli, tipik bir elma çekirdeği büyüklüğünde, yassı ve oval biçimindedir.

1940 yıllarında pestisitler vasıtası ile eradike edilen bu kan emiciler artık geri döndü, ve her yerdeler. Amerika’da son günlerde ilgili şikâyetler sık sık raporlanmaya başlamış. Öyle bir durum ki, Forbes’in bildirdiğine göre; Times Square sinema sbangalonunda, Elle Magazin yerinde, Denver Halk Kütüphanesinde, Bridgeport, Conn itfaiyesinde ve otellerde sık sık görüldüğü belirtilmiş..

Tahtakuruları genelde 5 ila 10 dk. hortumlarını derinize geçirip kanınızı emerler. Yalnızca bir yerinizden değil birkaç yerinizi ziyaret ettikten daha sonra ağırlıklarının birkaç katı kadar emdikten sonra karınlarını doyurup sizden uzaklaşırlar. Siz uyurken faaliyette olan bu vampirlerce kanınız emilirken onları hissetmek pek de basit değildir. Kendi tecrübesimce şudur ki, ben yalnız ısırıldıktan bir müddet sonra kaşınmayla beraber ısırıldığımı anlıyorum.
Geçen 2 senede tahtakuruları ile ilgili oldukça münasebetim oldu. 2011 senesinin Ocak ayında (1. ay) bulunduğum yeni Zelanda ülkesinin Kaikora kasabası tahtakurusu bir canlıya neler yapabiliri öğrendiğim yer oldu. Zira öyle böyle bir ısırılma değildi benimkisi. Yüzüm haricinde, boynumdan ayak parmaklarıma kadar yüzlerce defa ısırılmıştım. Kızamık geçiren bir çocuk bedeni gibiydi vücudum. Kötü yanı ise çok fazla derecede kaşınmalar sonrası bu kızarıklar daha da büyüdüğü gibi daha sonra bazıları yaraya dönüşmüşlerdi. Bazılarının iyileşmesi bir buçuk ayı buldu ve iyileştikten sonra bazı yerlerde beyaz lekeler kaldı. Tuhaf olan yüzlerce kez ısırılırken hiçbir şey hissetmemiş olmamdı. Hatta acaba yediğim bir şey mi dokundu da alerji oldum diye düşünmüşbütün.
Tahtakuruları ısırmayla herhangi bir hastalık taşıdıkları bildirilmemiş olsa da, titiz bünyelerde alerjik tepkilara yol açabiliyorlar. Isırıklar şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla cilt problemu ya da iyileşme sonrası iz kalması problemleri yaşanabiliyor. Psikolojik olarak size yarattığı gerilim ve bunun yaratacağı uykusuzluk problemu bir gezgin için ciddi bir problemdur. Fiji’de Kuata Adasında ve Laos’un Vang Vieng kentinde bana sıkıntılı ve uykusuz geceler yaşatmışlardı. Her an bir şeyin kanınızı emeceği endişesiyle nasıl uyuyabilirsiniz ki esasen!
Tahtakuruları yalnızca yatakta değil diğer yerlerde de bulunabilir. Java, Endonezya’da kaldığım otelin lobisinde otururken çok kısa bir zaman sonra kaşınmaya başlayınca neler olduğunu anlayamamıştım. O hızlıca tahtakuruları tarafından kollarımdan ısırılmıştım. Tahtakurusunu oturduğum yerde görünceye kadar neler olduğunu anlayamamıştım. Aynı biçimde daha birkaç ay önce Bangkok Ibis Hotel’in konforlu lobi koltuklarında da ısırılmıştım. Pattaya’da benzer problemlera şahit olmuştum.

Tahtakuruları her ortamda canlı kalmayı başarabiliyorlar. Havanın sıcak ya da kuru olması önemsiz onlar için. Çok soğuk havalarda yarı uyku durumuna geçip hiç yemeden bir sene yaşamlarına devam edebiliyorlar.. Pestisitlerin onları öldürücü olması için direkt vücutlarına temas etmesi gerekiyor. Dünyanın en popüler tatil yerlerinden Endonezya’nın Lombok Adası’nın kuzeyinde bulunan Gili Adalarında iken bütün odayı raid spreylememe rağmen hala canlı olanları görmüşbütün. En çok yerleştikleri yer cibinliğin dilişlerinin arasıydı. Perdeler, elektrik kabloları arkası ve tabi ki yatak ile yastıklar en sevdikleri yerlerdir. Siz uyuduğunuzda antenlerindeki ısı sensörleri ile yerinizi ve hatta nefesinizden uyuyup ahenkadığınızı anlayabilirler.
Uzmanlar geçmişe göre daha fazla kişinin seyahat ediyor olması yüzünden bunların gezginlerle beraber ülkeler arası taşındığını düşünüyor. Geçmiş yıllara göre artık daha az pestisitin kullanılması da diğer bir neden olduğu düşünülüyor. Hamam böcekleri, örümcekler, karıncalar artık beraber yaşamaya alışkın olduğumuz böceklerken tahtakurularına alışmamız mümkün görünmüyor, yalnız Asya’da seyahat ediyorsanız hepsiyle de bir arada olabileceğinizi, rastgele her yerde bu vampirlerce kanınızın emilebileceğini unutmayın!



0 yorum:

Yorum Gönder

Sponsor

Popular İçerik

Blog Arşivi